A holland Wout Poels nyerte a Tour de Hongrie mindent eldöntő pécsi szakaszát. Thibau Nys minden támadást visszaverve a negyedik helyen ért célba, ezzel ő a 45.Tour de Hongrie összetett bajnoka.

2024.05.12. Tour de Hongrie 2024 5. szakasz, Siófok-Pécs

A 45. Tour de Hongrie mindent eldöntő, 173 kilométeres szakaszán Siófok és Pécs között 3 kategorizált emelkedő és 2300 méternyi szinemelkedés várt a 117 rajthoz álló kerékpárosra. A Víztorony lábánál Witzmann Mihály, Somogy vármegye országgyűlési képviselője; dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke és a sárga trikót szponzoráló Visit Balaton 365 ügyvezetője; dr. Lengyel Péter, Siófok polgármestere és a szakasz védnöke; dr. Nagy Gábor, Siófok alpolgármestere; illetve Eisenkrammer Károly főszervező vágták át a rajtszalagot.

A nap elejét ismét óriási tempó jellemezte, a nap szökése csaknem egy óra elteltével alakult ki. A 11 fős csoportban Andrew August (INEOS Grenadiers), Kelland O’Brien (Jayco AlUla), Pavel Bittner (Team dsm-firmenich PostNL), Dusan Rajovic (Bahrain Victorious), David Martin (Polti – Kometa), Vincent van Hemelen (Flanders – Baloise), Matthijs Paasschens (Lotto Dstny), Andoni Lopez de Abetxuko (Euskaltel – Euskadi), Niccoló Bonifazio (Corratec – Vini Fantini), Adam Toupalik (TDT – Unibet) és Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) kapott helyett.

Az összetett szemponjából veszélytelen szökés főszereplője a világbajnok Cavendish volt, aki mindhárom gyorsasági részhajrát elvitte, ezzel pedig átvette a vezetést a pontversenyben. A szökés legnagyobb előnye az 5 percet is elérte, ahhoz azonban nem férhetett kétség, hogy az összetett esélyesek fognak majd csatázni a szakaszgyőzelemért.

2024.05.12. Tour de Hongrie 2024 5. szakasz, Siófok-Pécs

A körpályán a sprinterek hamar leszakadtak, köztük Mark Cavendish is – az első kör végén már csak hatan maradtak elől. A főmezőnyben az UAE Team Emirates diktálta a tempót, majd a második körben megindultak a támadások is. Előbb Frank van den Broek (Team dsm-firmenich PostNL), majd Wout Poels (Bahrain Victorious) próbálkozott, az esélyesek csoportja azonban végül összezárt. A hegytetőn már csak két szökevény, van Hemelen és O’Brien maradt elől, az utolsó körre fordulva azonban őket is utolérte a nagyjából harminc főt számláló peloton.

Az utolsó körben előbb Marc Hirschi (UAE Team Emirates), majd Emanuel Buchmann (BORA – hansgrohe) váltott tempót – utóbbi a címvédőnek is sok volt. 1 kilométerre a céltól négyen tudtak elszakadni: a sárga trikós Thibau Nys (Lidl-Trek), a 2021-es győztes Damien Howson (Q36.5 Pro Cycling), Callum Scotson (Jayco AlUla) és Buchmann. A lankásodó utolsó 500 méteren hiába támadott újra Buchmann, nem tudta lerázni riválisait, ráadásul hátulról megérkezett a csoportra a korábbbi Liége-Bastogne-Liége győztes Wout Poels is, aki riválisait kikerülve megnyerte a szakaszt. Buchmannt Howson is megelőzte a célban, Nys pedig azonos idővel érkezett a 4. helyen, így megnyerte a 45. Tour de Hongrie-t! Ulissi leszakadásával Buchmann a 2., Poels a 3. helyre lépett előre összetettben.

“Nagyon kemény finálé volt! A szakasz elején jó érzéseim voltak, nagyon erősnek éreztem magam. Az első felmenetel azonban rendkívül nehezen alakult, sokkal jobban szenvedtem, mint vártam. A második már jobb volt, addigra tudtam valamennyire regenerálódni. Ami a végét illeti, valamelyest csalódott vagyok, hogy nem sikerült megszereznem a harmadik etapsikerem, de túlságosan az összetett elsőség járt a fejemben, senkinek nem akartam előnyt adni, ez vezetett ehhez az eredményhez” – értékelt az MTI-nek Nys, aki a befutónál szerzett nyolc pontjával – Cavendish elől megkaparintva – a zöld trikót is kiérdemelte. – “Nagyon boldog vagyok egy csodálatos hét végén.”

A szakaszgyőztes Poels szerint is szenvedős volt a hajrá, amint azt felidézte, ki tudott alakítani egy kis különbséget, a saját tempójában haladt, a sikert pedig igazán az utolsó 150 méteren tartotta meg, ahol már lankásabb volt valamivel az út. “Igazán nagyszerű szakaszgyőzelemmel zárni a Tour de Hongrie-t” – tette hozzá.

A piros trikót megtartotta a Flanders Baloise: mivel Vincent van Hemelen két hegyi hajrát is elvitt a riválisok elől, így csapattársa, Siebe Deweirdt győzött a hegyi pontversenyben.

Dina az összetett legjobb magyarjaként fehér trikóval gazdagodott. “A szakasz eleje még gyorsabb volt, mint amire gondoltam, 48 és feles átlaggal érkeztünk a hegyekhez. Elég erős szökevénycsoport volt elöl, arra számítottam, hogy neki fogunk ugrani a hegyeknek. A szakasz elején nem éreztem jól magam, de ezek szerint annyira senki sem, így ott tudtam maradni az elejével” – idézte fel. Az utolsó mászást kezdte meg a legkevésbé jó pozícióban, de “a lábai megvoltak”, hogy nagyjából megjöjjön az elejében. “Boldog vagyok, a fehér trikó megszerzése volt a magyar válogatott egyik célja, örülök, hogy ezt sikerült teljesíteni. Elégedett lehetek ezzel a Tour de Hongrie-val” – fogalmazott Dina, aki az etapot is, az összetettet is a 13. pozícióban zárta.

45. Tour de Hongrie, 5. szakasz (Siófok – Pécs, 173 km)

  1. Wout Poels (holland, Bahrain Victorious) 3:53:27
  2. Damien Howson (ausztrál, Q36.5 Pro Cycling) +0:00
  3. Emanuel Buchmann (német, BORA – hansgrohe) +0:00
  4. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) +0:00
  5. Frank van den Broek (holland, Team dsm-firmenich PostNL) +0:05
  6. Diego Ulissi (olasz, UAE Team Emirates) +0:05
  7. Callum Scotson (ausztrál, Jayco AlUla) +0:05
  8. Harm Vanhoucke (belga, Lotto Dstny) +0:05
  9. Marc Hirschi (svájci, UAE Team Emirates) +0:05
  10. Lander Loockx (belga, TDT – Unibet) +0:21

Az összetettben:​​​

  1. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) 15:42:33
  2. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) +0:12
  3. Wout Poels (holland, Bahrain Victorious) +0:18
  4. Diego Ulissi (olasz, UAE Team Emirates) +0:19
  5. Marc Hirschi (svájci, UAE Team Emirates) +0:36
  6. Harm Vanhoucke (belga, Lotto Dstny) +0:36
  7. Callum Scotson (ausztrál, Jayco AlUla) +0:36
  8. Damien Howson (ausztrál, Q36.5 Pro Cycling) +0:40
  9. Oscar Rodriguez (spanyol, INEOS Grenadiers) +0:59
  10. Yannis Voisard (svájci, Tudor Pro Cycling Team) +1:02

A pontverseny győztese: Thibau Nys (belga, Lidl – Trek)

A hegyi pontverseny győztese: Siebe Deweirdt (belga, Flanders – Baloise) 

Az összetettben legelőkelőbb helyen végző magyar versenyző: 13. Dina Márton (magyar válogatott) +1:19

A csapatverseny győztese: Q36.5 Pro Cycling Team

Teljes eredménylistaITT

YouTube
YouTube
WhatsApp