Az idén 20. alkalommal rendezik meg a Mozdulj Balaton! nyári szabadidős programsorozatot, amely a nulladik napon, június 24-én kezdődőtt és tíz héten át tart 35 tóparti település 41 strandján – közölte a főszervező az MTI-vel pénteken.

Ács Lajos elmondta, a nyári főszezon hétvégéire szervezett sportesemények az elmúlt években évi 32-39 ezer résztvevőt vonzottak. Idén a programkínálat bővítésével is szeretnék a Balaton-parti települések lakóit és a szabadságukat ott töltő fiatal és idősebb korosztályt nagyobb arányban bevonni az aktív kikapcsolódásba – tette hozzá.

Az újdonságok közé sorolta azt a tizenkét kiemelt “strandsport” eseményt, amelyen a jól ismert strandlabdarúgáson, -kézilabdán, -röplabdán kívül megismerhető lesz a strandrögbi, a korfball, a tchoukball, több helyszínen pedig aquafitness programokkal is találkozhatnak majd a strandolók.

Az idei programsorozat a nulladik napon “női sportnappal” kezdődik. Két országos sportági szakszövetség strandsport eseményéhez kapcsolódva Balatonlellén, a Napfény strandon strandfutball-, Vonyarcvashegyen, a Lido strandon strandkézilabda találkozót rendeznek női csapatok részére. Balatonalmádiban a Wesselényi strandon pedig több sportági eseményen is részt vehetnek az érdeklődők.

A folytatásban, július elsejétől augusztus huszadikáig, szombatonként (helyenként vasárnaponként) 41 strandon várják a pihenő idejüket aktívan eltölteni, sportolni szándékozókat. Augusztus 26-án Vonyarcvashegyen rendezik meg a “nyárbúcsúztató” sportnapot, amelyen a programban részt vevő települések csapatai mérkőznek meg egymással.

A Mozdulj Balaton! vízben és szárazföldön kihelyezett sporteszközeit a programnapokon kívül is bárki használhatja – hangsúlyozta Ács Lajos.

ELMARADHAT AZ ESZKÖZFEJLESZTÉS

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) szabadidősport eseménysorozatát idén – a korábbi évekhez hasonlóan – 19,5 millió forintos költségvetéssel tervezték. A részt vevő települések csaknem 5,5 millió forintos befizetéseiből fedezik a strandi szervezők megbízási díjait. A BFT 5 millió forinttal támogatja a program lebonyolítását, találkozók szervezését, díjak beszerzését.

Ács Lajos a hirbalaton.hu-nak elmondta, 9 millió forintnyi forrást remélnek a korábbi támogató államtitkárság utódjától, a Miniszterelnöki Hivatal Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárságától. Amennyiben az utóbbi összeg nem érkezik meg, idén elmaradnak a tervezett eszközbeszerzések, eszközfejlesztések, és szerényebb lesz a jubileumi zárórendezvény is – tette hozzá.

A sportprogram eseményeiről, helyszíneiről, időpontjairól júliustól a www.mozduljbalaton.hu közöl részleteket.

YouTube
YouTube
WhatsApp