A rendezvény a Monori erdő melletti Ranchen került megrendezésre. Az egyesület Magyarországon egyedülálló módon törekszik az Egyesült Államokból származó sportág, a bika  rodeo meghonosítására. A rodeo egy olyan sport, mely a marhatartással kapcsolatos munkákból alakult ki. Spanyolországban, később ennél fogva Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kanadában is igen népszerűvé vált. A Magyar Rodeo Egyesület az egyetlen szervezet Magyarországon, amely az amerikai bikarodeo szabályait és struktúráját alapul véve rodeo-versenyeket szervez élő bikákkal.

A versenyek lényege:

a versenyzőnek egy kalodából kiindulva 8 másodpercen keresztül kell fennmaradnia egy bakolásra tenyésztett és nevelt – közel ezer kilogrammos – bika hátán. A bika – versenyző párosítás sorsolással történik. A versenyző/rider egy kalapból maga húzza ki táncpartnerének nevét. A kötelező szintidő letelte után az állat és a versenyző egyaránt vitalitása, agilitása függvényében pontokat kap. A leghevesebben tomboló állat és a rajta 8 másodpercig fennmaradó rider összesített ponteredmény alapján nyeri meg az adott fordulót – és foglalja el helyét a bajnokság előkelőbb helyein. Az európai szintű versenyben szereplő bikák és cowboyok pontokért vívott küzdelmének záróakkordja felejthetetlen élményt ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a lovak szerelmeseinek pedig a versenyfutamok köré felépített vadnyugati kaszkadőr-bemutatók, valamint a hazai westernlovaglás elemeit felvonultató műsorszámok biztosítják a tartalmas szórakozást.

Fontos dolog: A rodeokon szereplő bikák általában hosszabb életet élnek azon társaiknál, amelyek nem kerülnek kapcsolatba a sportággal. Ez javarészt a versenyben nyújtott teljesítményüknek köszönhető. Egyesület tagjaival őrzi a hagyományokat, és látványos élőállat bikarodeo versenyekkel hazánkban népszerűsíti e nemes, ámde igen veszélyes sportot.

YouTube
YouTube
WhatsApp