Ideális időjárási körülmények között rendezték meg a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres, sorrendben 34. Suzuki Balaton-átúszást. Több ezer embert szállítottak az északi partra a Bahart hajói és kompjai Balatonboglárról, hogy Révfülöpről indulva teljesítsék az ország legnagyobb szabású úszópróbáját.

Már kora reggel több száz méteres sorok kígyóztak a boglári hajóállomáson, hogy átkeljenek a túlpartra. Az első próbázók 7.30, az utolsók pedig – a siófoki meteorológiai intézet és a Balatoni Vízirendészet vezetőinek a véleményét figyelembe véve – délben rajtoltak el. Nevezési rekord nem, de a tavalyi rekord megdőlt, hiszen míg 2015-ben 8161-en az idén 8223 an vágtak neki az úszópróbának.

 

A Magyar Honvédség Úszóerődje mellett, a Rió-i olimpiára készülő hosszútávúszó válogatott is teljesítette a távot. Papp Márk 58 és fél perc alatt új Balaton-átúszási időcsúcsot felállítva tette meg a Révfülöp-Balatonboglár közötti vízi utat. A leggyorsabb női úszó Risztov Éva olimpiai bajnok volt. Az úszók biztonságára a mintegy 140–150 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból kialakítandó úszófolyosó vigyázott. Ez évben minden ideális volt, szikrázó napsütés, szélmentes, tükörsima víztükör fogadta a Balaton parti úszó parti résztvevőit.

Share This